Zoeken
  • katrien

Leren valt zwaar op een lege maag

'Steeds minder scholen bieden warme maaltijden aan.' Dat kopten de media vandaag. Ik verslikte mij bij het ontbijt. Dat ontbijt dat ik zonder nadenken kan klaarmaken. Bio havermout, vers fruit, sojamelk. Versus de energiedrank die sommige jongeren als ontbijt drinken. Niet omdat dat hun favoriete ontbijt is. Wel omdat dat de goedkoopste manier is om energie te hebben om de dag door te komen. Een keiharde realiteit die we nog veel te weinig onder ogen zien.

Corona leidde er toe dat vele scholen meer dan een schooljaar lang geen warme maaltijden meer serveerden. Om er toch maar voor te zorgen dat het besmettingsgevaar zo laag mogelijk lag.

Ik kan er nog altijd niet bij. Denken we echt niet verder na dan dat? Staan we er niet meer bij stil voor hoeveel kinderen de school de enige maaltijd voorschotelt die ze hebben op een dag? Achter de schermen soms betaald door het OCMW. Of door de school zelf die een voorraad brood en fruit heeft voor wie het nodig heeft. Neem die schoolmaaltijden weg en, je snapt het al, die kinderen eten niet of nauwelijks. En al zeker niet gezond.

Heel wat landen en steden in het buitenland schakelden tijdens de eerste lockdown onmiddellijk over op alternatieve bedelingen van de schoolmaaltijden. In Toronto gingen ze schoolmaaltijden via de bibliotheken alsnog dagelijks tot bij de leerlingen verdelen. Dichter bij huis, in Finland, deed men net hetzelfde.

In België zijn schoolmaaltijden nog steeds een faits divers. Een bijzaak. Het wordt hoog tijd dat we inzien hoe belangrijk toegang tot voeding is. Dat schoolmaaltijden stopzetten zorgt dat kinderen in kwetsbare situaties nog meer uit de boot vallen. Dat zij met honger in de klas achterblijven. Dat ze sneller ziek worden, meer afwezig zijn, minder geconcentreerd zijn. Leren valt immers zwaar op een lege maag.

Voeding op school is vandaag geen kerntaak van onderwijs. Ik hoor het directeurs zo vaak zeggen. Maar het is broodnodig dat we daar eens goed over nadenken. Ik ben heel dankbaar dat ik alvast met een fantastisch scholenteam daar een ander antwoord op zoek dan het afschaffen van de maaltijden. Sommigen onder ons strijden wel voor het recht op voeding voor elk kind.


www.brooddoosnodig.be
53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven