Zoeken
  • katrien

Touwtrekken tot de boer knapt

Alweer een pijnlijke spreidstand in ons voedselsysteem. Terwijl Rikolto campagne voert voor eerlijke voedselketens in de Week voor Goed Eten, rollen de supermarkten en A-merken nog maar eens over de vloer. Zo weinig mogelijk toegeven aan elkaar. Zoveel mogelijk cijfers achter de komma overhouden. En zegevieren als de sterkste in het armworstelen.


De energieprijzen zijn inderdaad gestegen. Veel gestegen. De inflatie schiet omhoog. Maar weet u wie daar meest de dupe van is? De boer op het einde van de rit. Die niet op de energiemarkt kan speculeren en grote volumes aankopen wanneer de prijzen lager staan. Die niet de macht heeft in de voedingsketen om het spel hard te spelen. Maar die het onderspit zal delven van dit armgeworstel. De boer moet plooien en stijgende kosten slikken. Als hij die wil doorrekenen, riskeert die machtige aankoper gewoon bij een andere boer aan te kopen. Want die boer heeft geen marketingmachine achter zich die zijn merk onmisbaar maakt in de rekken. Hij zorgt gewoon voor een goed en eerlijk product.


Iedereen mag zijn boterham verdienen aan een eerlijk voedingsproduct. Ook de supermarkt en de voedingsindustrie. Maar mag ook de boer dat? Worden de prijsstijgingen van een pot Nutella of Lipton-thee ook omgezet in een stijgende prijs voor de producent helemaal aan het begin van de keten? Misschien moet de voedingsindustrie haar hefbomen gebruiken om de prijsstijgingen van de boer te compenseren? Misschien wordt het tijd voor een model waarin we samen tot een eerlijke prijs komen en niet met getrokken messen tegenover elkaar staan.


Het recht van de sterkste zal ongetwijfeld zegevieren. Het recht op een eerlijk inkomen voor de boer? De boer, die ploegt gewoon voort. Hopelijk.


Wil je rechtstreeks bij de boer kopen? Surf dan naar www.rechtvanbijdeboer.be


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven